skip to Main Content

Integraal kindcentrum het Fluitschip 

Integraal kindcentrum het Fluitschip biedt een plek voor kinderen van 0 – 12 jaar. We bieden hier openbaar onderwijs voor kinderen van 4 – 12 jaar en  en opvang voor kinderen van 0 – 12 jaar. Onze kleinschalige locatie streeft naar een huiselijke sfeer om zo laagdrempelig te zijn voor kinderen, ouders en/of verzorgers, zodat iedereen zich thuis voelt en makkelijk binnen kan stappen. Binnen het IKC maken we intensief gebruik van de gezamenlijke ruimtes, bieden we gezamenlijke activiteiten aan en zorgen we voor een doorgaande leerlijn.

Binnen spelen
We beschikken over een KDV groep (0-4 jaar), een peutergroep (2,5-4 jaar) en een BSO groep (4-12 jaar) en maken daarnaast gebruik van de speelzaal, waar wij sportieve activiteiten aanbieden. Wekelijks gaan onze 3-jarigen van de KDV, samen met de kleuters van school hier samen bewegen. Wij werken met wisselende thema’s en deze zijn zichtbaar in de groepen. De peutergroep werkt intensief samen met de kleuterklas.

De KDV-groep biedt plaats aan 12 kinderen van 0-4 jaar. Een veilig pedagogisch klimaat staat voorop, waar kinderen zichzelf op hun eigen wijze kunnen en mogen ontwikkelen. De groep is ingericht met een aantal speelhoeken.

Onze BSO-groep biedt plaats aan 32 kinderen van 4 tot 12 jaar en geeft veel mogelijkheden voor de kinderen zoals knutselen, bouwen en lezen. De groepsruimte is verdeeld in verschillende hoeken; een poppenhoek, bouwhoek, leeshoek en knutselhoek. Tevens kan er gebruikt worden gemaakt van de gymzaal.

Onze peutergroep biedt plaats voor 8 peuters. Het spelenderwijs ontwikkelen van vaardigheden, zoals taal, sociale vaardigheden en zelfredzaamheid staan voorop, om de doorstroming naar het onderwijs soepel te laten verlopen. De groep ligt naast het lokaal van de kleuterklas en heeft door middel van een schuifdeur directe toegang. Hier spelen peuters en kleuters afgestemd op de activiteit door elkaar, maar kunnen de peuters of kleuters zichzelf ook terugtrekken in hun eigen ruimte.

Buiten spelen
De tuin aan de voorkant van het gebouw is de natuur ontdektuin, waar alle kinderen van 0-4 jaar de mogelijkheid krijgen om zich een weg te vinden in de natuur om steeds iets nieuws te ontdekken.

Er is een prachtige buitenspeelruimte aan de achterzijde waar de BSO kinderen gebruik van maken. Wij picknicken er bij mooi weer, in de schaduw van de grote bomen. Wij hebben er een tafeltennistafel, zandbak, een aantal klimrekken, glijbaan en een groot voetbalveld. De kinderen kunnen zich hier lekker uitleven en hebben wij diverse buitenspelmaterialen om de kinderen uit te dagen tot samenspel. Verder gaan we regelmatig met de kinderen naar de stadsspeeltuin. Deze ligt op loopafstand van de locatie. In de schoolvakanties worden leuke uitstapjes georganiseerd, afhankelijk van het weer gaan we naar het zwembad, naar een attractiepark of gewoon lopend of met de fiets naar een leuke plek in de buurt.

De peutergroep maakt gebruik van beide buitenruimtes. Op vaste tijden spelen de peuters op het grote plein samen met de kleuters, om bijvoorbeeld een rollenspel tot stand te laten brengen, maar ook om motorische vaardigheden op te doen. De peuters maken geregeld uitstapjes die aansluiten bij het thema, ouders worden regelmatig uitgenodigd om aan deze uitstapjes deel te nemen.

Opvang in de schoolvakanties
Ook in de schoolvakanties zijn de kinderen van BSO Fluitschip op eigen locatie. Op deze dagen wordt er een activiteitenprogramma aangeboden, die meerdere weken loopt. Tijdens de vakanties stimuleren wij op deze manier dat de kinderen uit de wijk elkaar ontmoeten en ze met elkaar kunnen samenwerken en samenspelen.

“Wij in de wijk”
Er is een nauw samenwerkingsverband tussen IKC het Fluitschip en de Bernardus van Bockxmeerschool, Stichting Netwerk en de bibliotheek. Het plan heet “Wij in de Wijk”. Wij doen actief mee met projecten in de wijk en sluiten in de wintermaanden aan bij de sportactiviteiten in Sportcentrum Vredehof. Deze worden door Sportopbouwwerk Hoorn georganiseerd. In De Zaagtand, het buurtcentrum van Hoorn Noord, sluiten wij aan bij de Kids Club.

De BSO kinderen van IKC het Fluitschip komen zelfstandig binnendoor naar de BSO-groep, de kinderen van de Bernardus van Bockxmeerschool en de Piramide locatie Tweeboomlaan worden door de medewerkers opgehaald.

“Samen met de teams hoge kwaliteit kinderopvang neerzetten waarbij zowel kinderen, ouders als pedagogisch medewerkers tevreden zijn, is mijn grootste drijfveer.”

0229 265614
fluitschip@kinderopvangwestfriesland.nl

Lees hier het laatste GGD-rapport van SKH het Fluitschip (BSO).
Lees hier het laatste GGD-rapport van SKH het Fluitschip (KDV).

 

Back To Top